Великобритания - информация при пътуване

 

Информация за изискванията на други държави: www.divnatour.com/useful_info/informacia-covid-patuvane

       

 

 

Актуална информация към 15.01.2021

Британското посолство в София ни уведоми, че изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г.
Тестът трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането, като резултатът следва да бъде представен на английски, френски или испански език.
За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът трябва да е резултат от изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на Covid-19 (PCR) или по друг високо надежден начин с поне 97% специфичност и 80% чувствителност за засичането на Covid-19.
Той може да бъде:
  • тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP);
  • антигенен тест.
Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. При липса на такъв документ транспортните компании могат да откажат превоза. Сертификатът следва да включва следната информация:
  • имената на пътника съгласно документа за самоличност, с който пътува;
  • дата на раждане или възраст;
  • резултат от теста;
  • датата, на която тестът е направен;
  • данни за лабораторията, извършила изследването (наименование и данни за контакт);
  • наименованието на тестовото устройство.
Резултатът от теста може да бъде предоставен отпечатан на хартия или чрез имейл или текстово съобщение, което можете да бъде показано на телефонния екран.
Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите  ще трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. „коридори за пътуване“ (България не попада в тях). Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр, в който да предоставят данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.
За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията.

 

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Англия и Шотландия, като информация за тях може да бъде намерена на следните сайтове: https://www.gov.ukhttps://www.gov.scot.
 
 
***************************************************************************************************************
Актуална информация към 13.01.2021

Ирландия въвежда изискване за представяне на отрицателен резултат от РCR тест за коронавирус за всички граждани, влизащи на територията на страната, считано от 16 януари 2021г. Тестът трябва да бъде направен 72 часа преди пътуването.

По информация на посолството ни в Дъблин новата мярка няма да се прилага към международни транспортни работници, включително превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, както и към децата до 6-годишна възраст.

Според използваната в Ирландия система за оценка на рисковете от коронавирус за тези граждани, които пристигат от „червени“ региони, сред които попада към момента и България,  освен изискването за отрицателен ПСР тест се прилага и 14-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден при представяне на нов отрицателен ПСР тест. Пътниците, пристигащи от „зелени“ и „оранжеви“ региони, ще могат да се движат свободно в Ирландия след представяне на отрицателен резултат от ПСР тест при пристигането си.

Официалните разпоредби са публикувани и на:

www.dfa.ie/news-and-media/press-releases/press-release-archive/2021/january/government-extends-requirement-for-pre-departure-covid-19-testing-to-all-countries.php

https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Дъблин на следните телефони: +353 16603293 и в извънработно време на тел.: +353868167497.

 

***************************************************************************************************************

 

 

Актуална информация към 08.01.2021

 

Британските власти обявиха нова ограничителна мярка – задължителен отрицателен тест за коронавирус, за влизащите граждани, включително от България, от началото на идната седмица, започваща на 11 януари 2021 г. Към момента няма официална информация за какъв вид тест – ПСР или антигенен, става дума.

 
В Англия всички, пристигащи от рискови страни, сред които е и България, с въздушен, железопътен или морски транспорт, ще трябва да представят на превозвача  преди отпътуването си и документ за отрицателен тест, извършен в рамките на 72 часа, се посочва на официалния правителствен сайт www.gov.uk.  При липса на отрицателен тест превозвачите ще отказват достъп до транспортното средство. 
Остава изискването за задължителна 10-дневна карантина, както и за представяне при пристигането на попълнен електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат карантината. На пътници с нередовни документи ще бъде налагана глоба до 500 лири.
Посочено е, че мярката за Англия влиза в сила от следващата седмица, като към момента не е конкретизирана точната дата. 
Задължителен отрицателен тест за коронавирус ще изисква и Шотландия, като според информация, публикувана на сайта на шотландското правителство, мярката ще влезе в сила възможно най-скоро. 
По информация на българското посолство в Лондон също така се очаква до началото на следващата седмица мярката за задължителен тест за Ковид-19 да обхване цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и на Северна Ирландия.
В Англия изключения от мярката ще се правят за пристигащите от Ирландия, както и за превозвачи, за деца под 11-годишна възраст и за пътуващи от страни, в които не е възможно да бъде проведен тест преди пътуването. Остава в сила възможността за намаляване на карантината – с тест за своя сметка, направен на 5-ия ден от напускане на страната, която е определена като рискова. 
Повече информация за изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия може да бъде намерена тук:
 
British Airways реши да отмени много полети на къси разстояния до средата на февруари, поради обявената 3-та национална карантина в Обединеното Кралство, включително и всички полети по направление София - Лондон Хийтроу - София.
Възможности за полети между България и Великобритания все още се предлагат от останалите превозвачи като Bulgaria Air, Wizz Air и EasyJet.
Условията за пътуване от България до Великобритания към 08.01.2021г са следните:
Всички пътници, пристигащи от страни като България, които са извън създадените "коридори за пътуване с Великобритания" , подлежат на 10-дневна задължителна карантина при пристигането си в Обединеното Кралство.
За да прекратят самоизолацията си, на пристигащите се дава възможност да си направят PCR-тест за собствена сметка, след 5-тия ден от престоя си в страната.
При отрицателен резултат от това изследване лицата ще бъдат освободени от задължението да се самоизолират за остатъка от 10-дневния период на карантината. Тестът ще трябва да бъде направен на територията на Обединеното кралство, като списъкът с акредитираните лаборатории ще бъде публикуван на сайта на Британското правителство – https://www.gov.uk/
Списък с държави, свързани с коридори за пътуване с Великобритания, които влизат без карантина в Обединеното Кралство, може да проследявате тук: https://www.gov.uk/…/coronavirus-covid-19-travel-corridors
Условията за пътуване от Великобритания до България към 08.01.2021г. са следните:
За българските граждани е важно да знаят, че в периода 01-31.01.2021г., при завръщане от Обединеното Кралство в България, трябва да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведен PCR-тест до 72 часа преди влизането в страната, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. В противен случай, те ще бъдат поставени под 10-дневна задължителна карантина.
Граждани на други държави, освен България, идващи от Великобритания, няма да бъдат допускани в страната до 31.01.2021 г.
Пълна информация за нововъведените ограничителни мерки на територията на Обединеното кралство може да бъде открита, както следва:
За Шотландия – https://www.gov.scot/coronavirus-covid-19/;
За Северна Ирландия – https://www.nidirect.gov.uk/campaigns/coronavirus-covid-19;

 **************************************************************************************************************************