Пътувам за... какво трябва да знаем

Информация за пътуващите към Германияwww.divnatour.com/useful_info/informacia_Germania 

Информация за пътуващите към Великобританияwww.divnatour.com/useful_info/informacia_Anglia  

 

 

 

Актуална информация към 22.01.2021

НИДЕРЛАНДИЯ

Във връзка с разпространението на коронавируса Нидерландия въвежда нови, по-строги мерки, сред които и „двойно тестване“ на пристигащите в страната  с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които и България.
Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. пристигащите трябва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия.  Остава и изискването за представяне от всички пътници на негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт. Ограничителната мярка не важи за пристигане в страната с автомобил, както и за гражданите на възраст под 13 г.
Съветваме преминаващите транзит през Германия и Белгия български граждани да проверят какви изисквания има в двете държави, преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил.
Изискванията за бързия антигенен тест са следните:
 • Документът за негативния резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език.
 • Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен; LAMP или PCR-тест).
 • Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2.
 • Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта.
 • Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия.
 • Следва да бъдат видими логото, печата и детайлите на лекаря или медицинския институт, направил теста.
Новата мярка за „двойно тестване“ не е в сила за пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт, от безопасни по отношение разпространението на COVID-19 зони. Списъкът им може да бъде намерен на следния линк (на нидерландски език): www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen
Също така от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. спира изпълнението на граждански полети до Нидерландия от: Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Великобритания. Забранява се също акостирането на фериботи от Великобритания на нидерландски пристанища.
Обръщаме внимание, че считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. пътуващите с цел бизнес, студентите, висококвалифицираните мигранти, професионалистите от културния и творческия сектор, както и хората в партньорски лични отношения от разстояние, желаещи да пътуват към Нидерландия за краткосрочен престой, няма вече да бъдат изключени от въведената забрана за пътуване от страни извън ЕС.
В страната влизат сила и вътрешни ограничителни мерки, включително на домашните посещения. Те се ограничават, като вместо допустимите досега двама души, гражданите ще може да посрещат веднъж на ден най-много един посетител на възраст над 13 г.

 

Предстои парламентът на страната да гласува по-късно въвеждането на вечерен час. При одобрение се очаква мярката да влезе в сила от 23 януари или 24 януари 2021 г. Нидерландските власти обсъждат и въвеждане на задължителна карантина, както и  регистриране на пристигащите пътници и на контактните лица.

ГЪРЦИЯ

Гръцкото правителство удължи до 8 февруари 2021 г. ограниченията за всички пристигащи с въздушен, сухоземен или морски транспорт в страната.
 
От пътниците се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, както и попълнена PLF форма, с генериран QR код.  Остава в сила и задължително тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. Изключение от изискването за тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП.
 
Компаниите, предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни), са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди качването в превозното средство. При липса на такъв, транспортната компания носи отговорност за връщането на пътника в началната дестинация.
 
Пристигащите в Гърция граждани подлежат на задължителна 7-дневна карантина, като тя продължава 14 дни, в случай че резултатът от бързия тест е положителен. Карантината може да бъде прекъсната единствено, в случай че престоят в страната е по-кратък от задължителните за самоизолация 7 дни.
 
Припомняме, че изключение от изискването за тест - както за предварително направен PCR, така и бърз тест на съответния ГКПП - има за шофьорите тежкотоварни превозни средства, осъществяващи търговски превози.
 
Обръщаме внимание, че бизнес пътуванията са разрешени единствено по изключително неотложни причини. Препоръчваме на гражданите предварително да съгласуват с гръцките гранични власти на сухопътна граница своето пътуване, когато то е по бизнес повод, както и конкретните причини за него, за да са сигурни, че ще бъдат допуснати на гръцка територия. Тези, на които бъде разрешено влизане в страната, а след това я напуснат, няма да бъде разрешавано повторно влизане до изтичане на срока на действие на настоящите мерки.

 

 

БЕЛГИЯ

От 27 януари до 1 март 2021 г. Белгия въвежда временна забрана за всички пътувания от и до страната с цел туризъм или поради други несъществени причини, независимо дали тези пътувания се осъществяват с въздушен, автомобилен, морски или железопътен транспорт.

По информация на посолството ни в Брюксел ще се допускат само съществени пътувания, налагащи се по следните причини:

Убедителни семейни причини (събиране на семейства; посещения при съпруг или партньор, който не живее под същия покрив, след представяне на правдоподобни доказателства за стабилна и трайна връзка; пътувания, свързани със съвместно упражняване на родителски права, граждански и религиозни сватби, погребения или кремации (на роднини);
Хуманитарни причини (пътуване по медицински причини и продължаване на медицинско лечение; придружаване на възрастно или непълнолетно лице, на лице с увреждания или друго уязвимо лице; посещение на роднини, които получават палиативни грижи);
Причини, свързани с образование и изследвания;
Причини, свързани с упражняване на професионалната дейност;
Други причини, като грижи за животни; уреждане на правни задължения (ако това не може да се извърши по електронен път); спешни ремонти, необходими за безопасността на превозното средство, и смяна на жилище, както и пътувания между райони по границата, свързани с ежедневни дейности.

Гражданите, пътуващи до и от Белгия, трябва да представят декларация за истинност на заявените обстоятелства, свързани със съществено пътуване, която трябва да бъде подкрепена с необходимите документи. Образец на декларацията ще бъде предоставен допълнително от компетентните белгийски власти.

До 1 март се запазват всички останали ограничения и изисквания при пътуване от и до страната. Всички пристигащи в Белгия граждани на възраст над 12 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, са задължени да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането.
За пристигащите, които имат белгийски лични документи и разрешение за постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в Белгия, не е нужен предварителен PCR тест. Тестът се прави след пристигането в Белгия. На всички, които не спазят задължението да си направят тест в първия ден след пристигането, се налага автоматично глоба от 250 евро.

Всеки гражданин, който пристига в Белгия след престой над 48 часа в България или друга рискова страна, трябва да спазва задължителна 7-дневна карантина. Карантината може да приключи само след отрицателен PCR тест, извършен на седмия ден от карантината.

Изключение от задължителната карантина се прави само за пътуващите, които ще пребивават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пътник, подлежащ на карантина, е с продължителност по-малка от 7-дневния карантинен период, този пътник може да напусне страната преди изтичането на срока на карантината.

 


Остава изискването и всички, които пътуват за Белгия със самолет или кораб, да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, но не по-рано от 48 ч. преди пристигането си в Белгия, електронен формуляр Passenger Locator Form (PLF) на HTTPS://TRAVEL.INFO-CORONAVIRUS.BE/PUBLIC-HEALTH-PASSENGER-LOCATOR-FORM. За пътуващите с друг вид транспорт, попълването на формуляра е задължително само, ако престоят в Белгия ще бъде повече от 48 часа. В момента се извършва засилен контрол и проверки на границите за попълнен формуляр, като при липса на такъв документ се налагат глоби от 250 евро.

 

ФРАНЦИЯ

Франция въвежда изискването за всички граждани от европейското пространство, включително и български, които пристигат от територията на Европа,  да предоставят при влизане в страната отрицателен резултат от RT-PCR тест за коронавирус, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.
Мярката влиза в сила от 00 ч. на 24 януари 2021 г., неделя. По предварителна информация ограничението се отнася за пътниците, които влизат във Франция със самолет или с морски транспорт. Очаква се в събота, 23 януари 2021 г. да бъдат оповестени подробности, включително дали мярката ще се отнася и за пътуващите със сухопътен транспорт. Пограничните работници и работниците от сухопътния транспорт ще бъдат освободени от това задължение.
Припомняме, че от 18 януари 2021 г., изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен в рамките на последните 72 часа преди пътуването, се прилага за всички граждани над 11-годишна възраст, които влизат във Франция от други държави (извън Европейския съюз, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана). Освен отрицателен PCR тест, тe следва преди отпътуването, в заявление по образец, да дадат своето предварително съгласие да спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, както и че са съгласни в края на този 7-дневен период да им бъде направен повторен тест «RT-PCR COVID“. 

 

От 18 януари 2021 г. изискването за представяне на отрицателен тест „RT-PCR COVID“, направен в рамките на 72 часа преди пътуването, се прилага и за пристигащите над 11-годишна възраст във Франция от Великобритания. Преди отпътуването те също трябва да представят заявление, в което предварително се ангажират да спазват 7-дневна изолация при пристигането им във Франция, като в края на този период да им бъде направен повторен тест „RT-PCR COVID“.
 
***************************************************************************************************************

 

Актуална информация към 19.01.2021

 

ПОРТУГАЛИЯ

В сила от 15 януари, на територията на Португалия е обявено извънредно положение до 30 януари 2021 г. На извънредно заседание на Министерски съвет на 18 януари, бяха приети допълнителни, още по-строги ограничителни мерки в страната, с цел ограничаване разпространението на Covid-19.
Относно пътуванията на българските граждани до Португалия, действащите норми са както следва:
1.    Всички пътници, пристигащи на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, ще трябва да попълнят формуляр онлайн https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card
Пътуващите за Мадейра и Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета, а тези за Азорските острови трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета.
2.    Българските граждани, пътуващи от страни, членки на ЕС и ЕИП (Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Швейцария) или от Южна Корея, Китай, Административни Райони Хонг Конг и Макао, Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Уругвай, Япония и Тайланд за континенталната територия на Португалия не са длъжни да представят отрицателен RT-PCR молекулярен тест по отношение на COVID-19.
Тестовете, при пътувания за Мадейра, Порто Санто и Азорските острови са задължителни за всички пристигащи от всички дестинации.

3.    Българските граждани, пътуващи от трети страни за континенталната територия на Португалия следва да представят отрицателен RT-PCR молекулярен тест по отношение на COVID-19.

Новоприетите мерки, в сила от 18 януари, се отнасят най-вече за вътрешността на страната, като с тях се цели ограничаване на свободното придвижване на гражданите, престоят на обществени места, работата на ресторантите и приемното време на магазините и др.
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството в Лисабон на телефони: +351 213 976 364, +351 213 976 367 и +351 933611337 или на е-мейл адрес: Embassy.Lisbon@mfa.bg
Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента.

 

***************************************************************************************************************

Актуална информация към 17.01.2021

 

НОРВЕГИЯ
Норвегия въвежда и задължително тестване за коронавирус на граничните пунктове
Тестът ще бъде PCR или антигенен бърз тест и ще е безплатен. Изключение е предвидено за деца под 12 години; за граждани, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували от коронавирус или за граждани с жизнено важни функции в обществото.
Гражданите, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.
При влизане в Норвегия през граничния контролно-пропускателен пункт в Свинесунд, поради недостатъчен тестови капацитет там тестването може да бъде извършено и на други места, но не по-късно от 24 часа след преминаване на границата и при условие, че времето за изчакване на граничния пункт надвишава един час.
Остават в сила и следните въведени по-рано изисквания:
- предварителна онлайн регистрация в рамките на 72 часа преди пристигане в Норвегия;
- представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен не по-рано от 72 часа преди пристигане в Норвегия. Приемат се резултатите, както от PCR тестове, така и от антигенни тестове, задължително преведени на разбираем за местните власти език – норвежки, шведски, датски, английски, френски или немски. От това изискване са освободени гражданите на Норвегия, чужденците със статут на постоянно пребиваващи в Норвегия, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия, транзитно преминаващите пътници, гражданите, които могат да докажат с медицински документи, че през последните 6 месеца са преболедували коронавирус.
Остава и задължителната 10-дневна карантина при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекс, сред които е и България;
Пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в Норвегия или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище, трябва да отседнат в карантинен хотел. За подходящо жилище се счита собствена стая с отделен кухненски и санитарен възел.

 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.

 

***************************************************************************************************************

Актуална информация към 14.01.2021

 

 

АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ

 

Във връзка с разпространението на Ковид-19 границите на Австралия са затворени. Единствено се допускат:
 • Австралийски граждани;
 • Чужденци с право на пребиваване;
 • Членове на семейство с един местен гражданин – австралиец или притежаващ право на престой;
 • Пътници, които са били в Нова Зеландия през последните 14 дни;
 •  Граждани на Нова Зеландия, обичайно пребиваващи в Австралия, и членовете на техните семейства;
 •  Транзитно преминаващи през Австралия в рамките на 72 часа;
 •  Авио- и морски екипажи;
 •  Лица, наети съгласно одобрената от правителството програма за сезонни работници или Тихоокеанска трудова схема;
 •  Лица, които притежават виза за бизнес иновации и инвестиции (подклас 188).
Пътниците, пристигащи в Австралия, трябва да влязат незабавно в задължителна карантина за 14 дни. Стойността на престоя е 3000 австралийски долара и на аерогарите специални екипи от полицейски, военни и медицински лица контролират влизането и осигуряват извозването на пристигащите до определените за целта хотели.
Тестване за COVID-19 се извършва през първите 48 часа и след това между 10-и и 12-и ден на карантина. При отказ, може да се наложи поставяне под карантина за по-дълъг период. Обръщаме внимание, че непрестанно се затварят вътрешните граници между щатите, обявяват се ограничения за придвижване, разполагат се полицейски постове по основните маршрути. Освен на национално ниво, ограничения се въвеждат и в отделните щати. За придвижване от щат в щат, в случай че към момента на пътуването няма забрана, се изисква получаване на разрешение, което е индивидуално за всяко отделно лице. Полетите са ограничени, капацитетът на самолетите е минимизиран.Съветваме гражданите, пътуващи към или от Австралия да следят актуалните мерки, свързани с разпространението на Ковид-19 на следния линк: https://www.australia.gov.au/. В Нова Зеландия към момента не се допускат чужди граждани, а само завръщащи се жители - граждани на държавата или такива, които са си осигурили визи съгласно „специалните“ категории, възприети от страната. В тях се включват и такива, които се считат за критично важни работници. Повече информация за тези категории може да бъде намерена на уебсайта https://covid19.govt.nz/ Правителството обяви нови изисквания за пристигащите в Нова Зеландия. В допълнение към тестовете, прилагани на третия и дванадесетия ден на управлявана изолация, от 18 януари 2021 г. се въвежда изискване за пътници, пристигащи от всички страни, да представят документ за извършен тест един ден преди пристигането си в Нова Зеландия. Карантината е задължителна.Допълнителни подробности са на разположение на уебсайта за управляваната изолация и карантина https://www.miq.govt.nz/

СЪРБИЯ

 

Сърбия отмени изискването за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за влизащите от България граждани. По информация на българското посолство в Белград мярката е в сила от днес, 14 януари 2021 г.  

 

САЩ

Във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил, бе уточнено, че авиокомпаниите ще приемат резултата от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване.
По информация на посолството ни във Вашингтон в документа резултатът трябва да бъде отразен като “NEGATIVE”, “COVID-19 NOT DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA NOT DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN NOT DETECTED”.

Ако полетът до САЩ е директен, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди заминаването. Ако полетът е с едно или повече прекачвания (нито едно от които не е с престой, по дълъг от 24 часа) и резервацията е единна, тестът трябва да бъде направен до 3 календарни дни преди първия полет.

Възстановяването след прекаран COVID-19 ще се доказва с едновременното представяне на два документа:
1. Положителен резултат от тест за инфекциозно заболяване, направен до 90 дни преди пътуването, отбелязан като “POSITIVE”, “COVID-19 DETECTED”, “SARS-CoV-2 RNA DETECTED” или “SARS-CoV-2 ANTIGEN DETECTED”;
2. Подписано становище от лекар или медицинско заведение, с техните имена, адрес и телефонен номер, потвърждаващо, че конкретното лице е излекувано.
Резултатите от теста или документите за прекаран COVID-19 се представят на служителите на авиокомпанията на хартиен или електронен носител. Идентификационните данни на пътника в документа му за пътуване трябва да съвпадат с данните от теста.

От новото изискване са освободени пътниците до 2-годишна възраст, членовете на въздушните екипажи, служителите на правоохранителните органи или армията, при изпълнение на техните функции.
 
***************************************************************************************************************

 

Актуална информация към 13.01.2021

 

НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландските власти обявиха продължаване на пълното затваряне (локдаун) на Кралство Нидерландия до 9 февруари 2021 г. във връзка с разпространението на коронавируса.
Запазва се изискването за всички пътници, включително български граждани, да представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пристигането в Нидерландия. Остава и задължението за попълване на декларация за наличието на негативен тест за COVID-19 при влизане в страната от всички държави с „оранжев“ (включително и България) или „червен“ код чрез въздушен, морски, автобусен или железопътен транспорт (без автомобилен транспорт).
Обръщаме внимание, че изискването за представяне на негативен резултат от PCR тест за коронавирус важи и за транзитно преминаващите през летищата и пристанищата на Нидерландия. След пристигане в страната продължава да е в сила и 10-дневната силно препоръчителна карантина в домашни условия.
Остава и препоръката към гражданите да не се предприемат пътувания до края на март 2021 г., освен ако не е крайно наложително по семейни или икономически причини.
Нидерландското правителство взе решение и да бъдат оставени затворени учебните заведения, всички ресторанти, барове, кафенета, кина и др. Властите обсъждат евентуалното въвеждане на вечерен час.
 
***************************************************************************************************************
 

 Актуална информация към 12.01.2021

АВСТРИЯ

 Във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19 Австрия въвежда задължителна задължителна електронна регистрация преди влизане в страната. Тя се нарича Pre-Travel-Clearance – PTC, а  регистрационният формуляр ще бъде достъпен на немски и английски език на следната електронна страница: www.oesterreich.gv.at.

Мярката влиза в сила от 00:00 ч. на 15 януари 2021 г.
По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването. Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и, ако е възможно, колко дълго ще останат в страната.
Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.
Както до момента влизащите в страната, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.
От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

ТУРЦИЯ

Генералното консулство в Одрин уведомено от областната управа в града относно следните изисквания на Турция за представяне на отрицателни PCR тестове за български граждани, желаещи да посетят страната:
 • Резултатите следва да притежават подпис и печат;
 • Съдържанието на документа следва да бъде на латиница;
 • Резултатите от теста следва да са оптечатани (не се допускат ръкописни резултати);
 • Пътуващите трябва да притежават документ за заплатена такса за изготвяне на PCR теста.

ЧЕРНА ГОРА

От днес 12.01.2021г. отпада изискването за  влизане в страната през всички граници по суша, вода и въздух само с предварително направен тест за  COVID-19.
Отпадат и ограниченията за движение между населените места през уикенда. Новата мярка ще важи за периода до 26.01.21г.
Черногорски граждани, чужденци с постоянно или временно пребиваване в Черна гора, както и чужденци, могат да влизат в Черна гора през всички гранични пунктове, при спазване на здравни мерки, в съответствие със здравното предупреждение на Института по обществено здраве на Черна гора.
Здравното предупреждение е достъпно на всички гранични пунктове в Черна гора и е публикувано на уебсайта на Министерството на здравеопазването и Института по обществено здраве на Черна гора.
https://m.cdm.me/drustvo/dozvoljen-medugradski-saobracaj-vikednom-za-ulazak-u-crnu-goru-ne-treba-test/ .
 

ДАНИЯ

Дания забранява от 09.01.2021 всички пътнически полети до страната с изключение на тези, в които гражданите са предоставили негативен тест за коронавирус.
Мярката влиза в сила от 17.00 ч. на 9 януари 2021 г. до 17 януари 2021 г. включително. Тя е с цел предотвратяване на разпространяващия се от Великобритания и Южна Африка мутирал щам на COVID-19.
По информация на датското Министерство на транспорта новата ограничителна мярка предвижда пътническите полети до Дания да бъдат разрешени само при условие, че всички пътници на борда са с негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди качването на самолета. За деца под 12 годишна възраст не се изисква тест. Към момента няма официална информация за какъв вид тест – ПСР или антигенен, става дума.
***************************************************************************************************************